x
 
Telített borovifenyő teraszburkolat 26X140mm

Telített borovifenyő teraszburkolat 26X140mm

Bruttó 4.500 Ft / m²

A telítés elve az, hogy a fa nedvének azt a részét, amelyet a telítést megelőző eljárással eltávolítani nem sikerült, fertőzésgátló szerekkel való telítés útján "megmérgezzük", hogy a gombák és rovarok táplálékául ne szolgálhasson.

A telítés folyamata: a farakatokat  betolják egy hosszú autoklávba, majd berendezésből kiszívják a levegőt és az egész rendszert 40 percig vákuum alatt tartják. Ez alatt a fa mikroüregeiből kiszívják a levegőt, így mintegy helyet csinálnak a kezelő oldatnak. A vákumszivattyúzás után, a védőszeroldat bezúdítják az autoklávba. Ezután nagyteljesítményű szivattyúk segítségével felemelik a nyomást 14 atmoszférára és tartják azt 4 órán  keresztül. Majd kiszivattyúzzák az oldatot és a rövid időre ismét vákuum alá helyezik, így az oldatfelesleget kiszippantják a fából.

A fatermék ezután néhány napig a szabadban szárad, a vegyszer fixálódik az anyagban. Az eljárással fának csak a puhább, élő, úgynevezett szíjács része töltődik meg a védőanyaggal. A keményebb, elhalt, úgynevezett geszt rész nem engedi be az oldatot, de nincs is szükség rá: ellenáll a támadásoknak.

A fa szerkezete nem sérül, fizikai tulajdonságai változatlanok. A felület egy enyhe zöldes szint kap, mely egy-két év után a szabadban lassan eltűnik. A zöldes színt egy rézvegyület okozza. A vegyszert, melynek hígított oldatát jelenleg használjuk, Wolmanit CX 10-nek hívják.

A termék jelenleg nem elérhető készleten. 


Érdeklődnék a termékkel kapcsolatban