Hogyan ápoljuk hatékonyan a fapadlót?


Mivel a fából készült padló napi szinten erős használatnak van kitéve, fontos, hogy szakszerűen kezeljük.

Mivel a fából készült padló napi szinten erős használatnak van kitéve, fontos, hogy szakszerűen kezeljük. Cikkünkből kiderül, hogy egyáltalán nem mindegy milyen tisztítószerrel gondozzuk a különböző minőségű padlót. Megemlítjük a svéd tölgypadlót, amely ellenáll, ha felületén bútorokat mozgatunk és még az időjárással is jól felveszi a küzdelmet.  A parketta viszont kényes, így ennek megfelelően kell takarítani, blogposztunkban pedig adunk néhány segítő tanácsot, hogy a fapadló még sokáig megőrizze tartósságát.

A fából készült padlónak nagyon sok dologgal kell megbirkóznia: mivel folyamatosan járunk rajta, fontos a strapabíró tulajdonság, például ráömölhet az ital, vagy leejtünk egy tárgyat, nem beszélve egy nagytakarítás alkalmával a bútor tologatásról. Ilyenkor szükségszerű a tisztítás.
A parketták tisztításának legjobb módja az átgondolt és megelőző intézkedésekkel kezdődik, amelyek nemcsak a padlók védelmét segítik, hanem csökkentik a takarítással töltött időt. Amikor esős idő van, vagy tél, akkor célszerű letakarni a fapadlót nejlonnal vagy a bejárathoz szivacsot, illetve törlőrongyot helyezni, hogy ne piszkos cipővel lépkedjünk a parkettán. Még akkor is, ha az előrejelzés kevés csapadékot mond, okos ötlet a lábbeli levétele, ha beltérre érkezünk, így a szennyeződéseket és piszkot nem lehet az egész házba bevinni. Különösen keményfa padlók esetén az ajtónál ellenőrizni kell a karcolásokat. A bútor alatt padlóvédők használatával és szőnyegek segítségével kerülhetjük el a keményfa padlón a nyomokat, hogy az egyéb tárgyak, például gyermekjátékok ne karcolják a felületét.

Miért jó a svéd tölgy padló?
A svéd a legnépszerűbb keményfa kivitel és nagyon hatékony, valamint ellenáll a külső behatásoknak. Ellentétben a legtöbb olyan bevonattal, amely réteget képez a keményfa tetején, a svéd felület valóban vegyileg kötődik a fához – ez egy „átalakítási” folyamat, amely különösen kemény felületet eredményez. Kivételes keménysége miatt a svéd felület nagyon tartós. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a bevonat erős védelmet nyújt a karcolások, horzsolások, vízkárok és foltok ellen. Ez a típus jól tűri, ha a bútorainkat mozgatjuk, nem okoz sérülést a padlónak.
Mivel a svéd felület közvetlenül a fához kötődik, tisztaságot kölcsönöz a keményfa színeinek, mindamellett, hogy divatos. Egyetlen hátránya, hogy az ápolását szakemberre kell bízni.

Az egzotikus fapadlók nagyon drágák
Az ausztrál ciprus nagyon rusztikus megjelenésű fa, szép erezettel.
–    Előnyök: Házunknak különleges kinézetet adhatunk.
–    Hátrányok: Ami a kemény fákat illeti, az ausztrál ciprus meglehetősen puha. Nem a legjobb fa padlóburkolat, ha kisállatunk (pl.: kutya) is van.
Puhaság miatt óvatosan kezeljük, nehogy sérülést okozzunk a felületen.
Bambusz parketta:
Előnyök: mivel elég kemény az anyaga, jól bírja a nedvességet és párát, sőt a padlófűtés sem okoz károkat. A karbantartása pedig egyszerű.
Hátrány: meglehetősen költséges, mert nehéz beszerezni. Magyarországon nincs bambuszerdő, amelyet könnyű fel lehetne feldolgozni.

Igazi különlegesség a hazai piacon a parafa, amely ellenáll a szennyeződéseknek, a rovaroknak és rágcsálóknak, belső térre ez a burkolattípus ideális választás, nem véletlen, hogy kórházakban, vagy iskolákban szeretik alkalmazni, ápolása egyszerű művelet. Egész jól ellenáll a savaknak és a lúgoknak.

Hogyan tisztítsuk a fapadlót?
leginkább csak erős szennyeződés esetén használjunk tisztítószert.  Elegendő jól kicsavart, nedves ronggyal feltörölni, vagy ami még hatásosabb, az úgynevezett impregnált vagy száraz moppal végig törölni a felületet.

A seprűvel vagy portörlővel történő rendszeres gondozás előnyös a keményfa padlók tisztításában. Az, hogy milyen gyakran kell elvégezni ezt a házimunkát, attól függ, hogy a parketta mennyire forgalmas. A gyors takarítás érdekében a faanyagból készült padlót porosítószerrel kezelt felmosóval fel kell gyűjteni a port, a szennyeződéseket és a háziállatok körmét, amelyek megkarcolhatják a padló felületét.

A parketták takarításakor ne hagyjuk figyelmen kívül a porszívózást. Hetente többször porszívózzunk egy padló-kefe rögzítővel. Ne használjunk olyan porszívót, amely megkarcolhatja a fapadló felületét. A gyors portalanításhoz szerezzünk be mikroszálas kendőket.
A parketták ápolásának legjobb módja megelőző intézkedésekkel és rutinszerű tisztítással kezdődik, de néha a szakszerűbb karbantartás hatékonyabb. A szennyeződés idővel felhalmozódik, és nem távolítja el teljesen a heti portalanítás.

A keményfa padlók gondoskodásához – célszerű megfontolni ezt a tavasszal vagy közvetlenül a téli időszak előtt – vásároljunk fa padlómosót (pl.: Prouvé Fa- és lamináltpadló mosó folyadék, amely természetes viaszt tartalmaz és csúszásgátló réteget képez a padlón; Mr. Proper Professional Ocean padlótisztító szer) és fa padlófelmosó terméket, amelyeket az utasításnak megfelelően hígítva használjunk. Nedvesítsük be a padlót, ügyelve arra, hogy megakadályozzuk az állóvizet, ez ugyanis károsíthatja a fa felületét. Ha párás az idő, kapcsoljuk be a ventilátort vagy a légkondicionálót a szárítás felgyorsítása érdekében. Ha mindez kevésnek bizonyult, akkor szükségszerű a fa padló újra festése, hogy ismét a régi fényében csillogjon.

Figyeljünk azonban arra, hogy ne alkalmazzunk vinyl- vagy járólapos tisztítószert, mivel ezek a termékek inkább a fapadlót károsítják. Ha aggódnánk a vegyi anyagok összetétele miatt, szerezzünk be keményfa padlótisztítókat, amelyek különleges tanúsítvánnyal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy biztonságosan használhatók gyerekekkel és háziállatokkal körülvett otthonokban is.

A fapadlók természetes gondozása ecettel?
A parketták ecettel való tisztításának elsajátításával pénzt takarítunk meg, emellett biztonságos módszer. Tisztítsuk meg a fa padlót ecettel úgy, hogy 1/2 csésze fehér ecetet adunk hozzá egy liter langyos vízhez. Az ecet tompíthat bizonyos keményfa padlóburkolatokat, ezért mindig teszteljük az oldatot külön, mielőtt még  kipróbálnánk élesben!

Segíthetünk?

Helpdesk
Telefon

Kérjen visszahívást!

Kérjük, adja meg telefonszámát és a kérdéses termékkört, és a megfelelő kollégánk visszahívja önt!

    E-mail

    Írjon nekünk

    Kérjük, adja meg adatait és kollégánk megkeresi kérdésével, észrevételével kapcsolatban!