A tetőépítés lépései, ára és egyéb tudnivalói


A tető kiemelt fontosságú szerkezeti elem, amely egyszerre fedi az épületet, hőszigetel és védelmet nyújt a különböző időjárási viszontagságokkal szemben, mint például az eső, szél, hó vagy erős UV-sugárzás.

Túl a funkcionális szempontokon, az ízlésesen megválasztott, homlokzathoz harmonikusan illeszkedő tető fokozhatja az épület pompáját. Cikkünkből megismerheti a tetőépítés lépéseit és a felmerülő költségeket!

Melyek a tetőépítés lépései?

Jól ismert tény, hogy a tető szerkezete jelentős hatást gyakorol az épület élettartamára. Egy minőségi anyagokból készült, szakemberek által épített tető, amelyet rendszeresen karbantartanak, akár évtizedekig képes megőrizni hibátlan állapotát. De vajon hogyan épül a szerkezeti elem? Következzenek a tetőépítés lépései!

1. Tervezés

Legyen szó átépítésről, felújításról vagy építkezésről, a tetőépítés minden esetben tervezéssel kezdődik. Ebben a fázisban az építészmérnök a megrendelői igények felmérését követően összeállítja az úgynevezett tető kiviteli tervet. A modern tervezőprogramok segítségével akár precíz, háromdimenziós látványtervet is kaphatunk a szerkezetről. A tartós és biztonságos végeredmény érdekében semmiképp se hagyja ki ezt a lépést.

2. Anyagbeszerzés

A tető kiviteli terv elkészülte után következhet a szükséges anyagok beszerzése, amelyet a kivitelező vagy a megrendelő végez el a megállapodás alapján. Fontos, hogy kizárólag megbízható és tartós építőanyagokat használjon a tetőépítés során, ezzel megelőzhető, hogy idejekorán szükségessé váljon a költséges tetőjavítás.

A tetőépítéshez szüksége lesz az alábbiakra:

3. Ácsmunka és bádogozás

A tetőépítés következő lépését a fedélszerkezet (másnéven teherhordó réteg) megépítése jelenti. A tető ezen része továbbítja a tetőre nehezedő összes súlyt, például a napelemek vagy vastag hőréteg tömegét, az épület teherhordó szerkezetének. Válasszon prémium minőségű faanyagot a fedélszerkezet megépítéséhez a tartós végeredmény érdekében, ilyen például a KVH szárított gerenda termékünk, amely kiemelkedő szilárdságú, stabil és környezetbarát.

Miután megépült a teherhordó réteg jöhet a bádogozási munkálatok első fázisa: az vízelvezető rendszer rögzítő elemeinek felhelyezése. Bár az ereszcsatorna utoljára kerül rögzítésre, a csatornatartó vasak, lefolyócsövek és egyéb tartóelemek már ekkor felrakhatjuk.

Ne felejtse a bádogozást és ácsmunkát kizárólag a megfelelő ismeretekkel rendelkező szakember végezheti.

4. Tetőfedő anyag rögzítése

A tetőfedő anyag egyszerre óvja meg az épületet az időjárástól és biztosít egyedi megjelenést. Több tucat különböző építőanyag közül választhat, a legnépszerűbb opciók:

 • Cserép: Több tucat szín, forma és anyag közül válogathatnak azok, akik a tetőcserép mellett döntenek. A kedvelt tetőfedő anyagból érdemes olyan esztétikus darabot választani, amely illeszkedik a külső homlokzati burkolathoz és időtálló darab.
 • Trapézlemez: A trapézlemez rendkívül sokoldalú anyag, mely széles körben alkalmazható az építőiparban. Tetőfedő anyagként megtalálható kisebb kerti építményeken, gyártócsarnok vagy akár agrár épületeken is.
 • Zsindely: A zsindely fából készült tetőanyag, amely pikkelyes fedést tesz lehetővé. Az impozáns megjelenésű, tartós és ökotudatos építőanyag számtalan színben és méretben érhető el weboldalunkon.

5. Ereszcsatornák felszerelése

A tetőépítés következő lépésében az ereszcsatornák kerülnek rögzítésre a tetőszerkezethez. A vízelvezető rendszer garantálja, hogy az eső és olvadt hó a csatornába vagy a víztározó tartályba kerüljön. Ezzel pedig megakadályozza az esetleges korróziót a tetőszerkezetben.

6. Szigetelés

Utolsó lépésként következhet a tető szigetelése, amely drasztikusan csökkenti az épület hőveszteségét és javítja az energiahatékonyságot. Egyes épületeknél a fűtési költség akár 40%-kal is csökkenthető a megfelelő szigetelési megoldás használatával. Lakossági épületekben gyakori szigetelő anyagok a kőzetgyapot és az EPS.

Tetőépítés árak: milyen költségekkel számolhatok?

A tetőépítés árak jelentős szórást mutatnak, hiszen számos tényező hatást gyakorolhat a költségekre. Ilyen lehet az épület mérete, a választott építőanyag vagy éppen a kivitelező árszabási stratégiája. A költségtételek két fő kategóriára bonthatóak:

 • Anyagköltségek: Ide sorolható a tető építéséhez használt összes anyagköltség. A költségbecsléshez tekintse meg aktuális árainkat és használja faanyag kalkulátorunkat.
 • Tervezési és munkadíj: A tervezési és munkadíj összege jelentős eltérést mutathat. Érdemes több szakembertől árajánlatot kérni a legjobb ajánlat megtalálása érdekében.

Összegzésképpen megállapítható, hogy a tetőépítés árak lakóingatlanok esetén is több millió forintos tételt jelenthetnek.

Lehetséges a tetőépítés házilag?

A tetőépítés házilag kerülendő és veszélyes! Kizárólag megfelelő ismeretekkel rendelkező, képzett szakembereket bízzon meg az építkezési feladatok elvégzésével. Ez nem csupán a tartós, szakmai sztenderdeknek és törvényi előírásoknak megfelelő végeredmény érdekében fontos, hanem munkavédelmi szempontok miatt is. A tetőépítés veszélyes feladat lehet azok számára, akik nem követik a biztonsági előírásokat.

Skandináv fatelep: prémium faanyag a tetőépítéshez

Prémium minőségű faanyagot keres a tetőépítési projekthez? Akkor válassza a Skandináv fatelepet, ahol széles választék, páratlan minőség és segítőkész szakemberek várják! Munkatársaink készséggel segítenek a tetőépítési feladathoz szükséges fa-, tetőfedő anyagok és egyéb kiegészítők megtalálásában!

Termékek megtekintése!

Segíthetünk?

Helpdesk
Telefon

Kérjen visszahívást!

Kérjük, adja meg telefonszámát és a kérdéses termékkört, és a megfelelő kollégánk visszahívja önt!

  E-mail

  Írjon nekünk

  Kérjük, adja meg adatait és kollégánk megkeresi kérdésével, észrevételével kapcsolatban!