Szauna építési gyorstalpaló


Szaunázni jó, szaunát építeni is jó. Ha kedve szottyan hozzá, olvassa át az itt leírtakat. Ötleteket gyűjthet, szaktanácsot kérhet, beszerezheti a szükséges építőanyagokat, tartozékokat, mindent, ami egy Finn Szauna, egy Infrakabin vagy esetleg egy Kombikabin kivitelezéséhez szükséges lehet. Kellemes időtöltés, kikapcsolódás és végül a jutalom egy olyan szauna melyet ön álmodott meg, gyári áron. Az itt felsorolt termékek a legkelendőbb általunk forgalmazott szauna építőanyagok, de távolról sem meríti ki teljes szauna építőanyag kínálatunkat.

Szaunázni jó, szaunát építeni is jó. Ha kedve szottyan hozzá, olvassa át az itt leírtakat. Ötleteket gyűjthet, szaktanácsot kérhet, beszerezheti a szükséges építőanyagokat, tartozékokat, mindent, ami egy Finn Szauna, egy Infrakabin vagy esetleg egy Kombikabin kivitelezéséhez szükséges lehet. Kellemes időtöltés, kikapcsolódás és végül a jutalom egy olyan szauna melyet ön álmodott meg, gyári áron. Az itt felsorolt termékek a legkelendőbb általunk forgalmazott szauna építőanyagok, de távolról sem meríti ki teljes szauna építőanyag kínálatunkat.

1. A kialakításhoz szükséges körülmények

Mivel a szauna vizes környezet gondoskodnunk kell az érintésvédelemről, a szaunakabin áramellátása mindenképp egy Phi-relén keresztül történjen. 220V-ról 5–6 légköbméteres szaunát tudunk működtetni, ennél nagyobb kabin üzemeltetéséhez 380V-ra esetleg egy fatüzelésű kályhára lesz szükség. Természetesen egy infrakabin esetében máshogy alakulnak a dolgok, például egy 1400×1600 méretű kényelmes infrakabin, 5 db Philips Vitae infrasugárzóval mindössze 3 KW villamos energia felvétellel tökéletesen működtethető. Az elektromos berendezések beépítésébe csak abban az esetben fogjunk bele, ha van szakirányú végzetségünk. Szaunák padlózata hidegburkolat szokott lenni, evvel megkönnyítve a kabin tisztántartását.

2. Szerkezet kialakítása

45mm x 45mm ill. 90 x 45 mm keresztmetszetű gyalult luc anyagból vázat építünk. Fontos, hogy az anyagok méretpontosak, egyenesek és szárazok legyenek. Ha lehetőségünk van a szaunakabin minél több falát építsük fix falakra, sarokba, három esetleg négy fal közé. Így egyszerűbb lesz a dolgunk, jobb lesz a kabin szigetelése, kevesebb szerkezet anyagból, egyszerűbben érhetünk el stabil építményt és kevesebb külső lambéria burkolatra lesz szükségünk. Ebben az esetben a szerkezet anyagokat dűbelekkel a falhoz rögzítjük, szigetelés után ezekre épül majd fel lambéria burkolatunk. Amennyiben úgynevezett körbejárható szaunát építünk mely önállóan áll, különösen fontos a vázszerkezet stabil kialakítása. Tervezzünk előre, legyen erősebb a szerkezet, ahol a padok lesznek kialakítva, a kályha egy konzol segítségével a falra lesz rögzítve, súlya lávakővel közel 30 kg lesz, itt is legyen erős a szaunánk váza. Az illesztéseket legegyszerűbben rozsdamentes L vasakkal oldhatjuk meg. Állítsuk az ajtó-tokot a helyére, csavarozzuk a tokot a szerkezethez. Egyedi designt adhatunk kabinunknak egy lecsapott sarokkal, egy esetleg több ablakkal, engedje szabadjára fantáziáját!

3. Külső lambéria burkolat felépítése

Lambériázni általában függőlegesen szoktunk, de vízszintesen is lehet, a külső burkolathoz nem feltétlen szükséges szaunalambériát használni, itt az anyag nincs szélsőséges igénybevételnek kitéve, de figyeljünk, hogy a külső és belső lambériák stílusukban passzoljanak egymáshoz. A lambériákat rögzíthetjük szegezéssel vagy lambéria rögzítő kapcsokkal. A sarkokat szegőlécekkel takarjuk el. Próbáljunk úgy dolgozni, hogy szeg, csavar ne maradjon látható.

4. Kábelek elvezetése, szigetelés

A következő lépés a kábelek elvezetése a falakban. Szilikon vezetékeket használjunk. 4.5KW teljesítményig 3×2.5 esetleg 5×1.5 méretben, 4.5KW teljesítmény felett 5×2.5 méretű vezetékekre lesz szükségünk. A fényforrás áramellátása 3×1.5 méretű vezetékkel oldjuk meg. Ha külső szauna vezérlőt használunk, ne feledkezzünk meg ennek bekábelezéséről sem. Infrasugárzók beépítése esetén azokat párhuzamosan kössük az infravezérlő egységbe 3×1.5 szilikon vezetékeket használva. (Irányadó adatok) 50mm vastag ásványgyapot szigetelőanyag kerüljön a falakba. Isover Domo 50 Alu kasírozott szigetelő használatát javasoljuk, ha alu kasírozás nélküli szigetelőt használunk a belső falakat alumínium hőtükörrel borítsuk szigetelés után, az illesztéseket minden esetben alu ragasztószalaggal fedjük át. A belső lambériázás elkezdése előtt kabinunk úgy nézzen ki belülről, mint ha egy alumínium dobozban lennénk, ennek köszönhetően a kabin gyorsabban fel fog melegedni, gazdaságosabban fog működni.

5. Szellőztetők kialakítása.

A kályha mögött a talajtól 15 – 20 cm re friss levegő beengedő nyílást alakítsunk ki, a falba 100mm átmérőjű PVC cső darabot építve, mely utat ad a levegőnek a szigetelő anyag között. A kabin külső felén ezt a nyílást egy szellőző ráccsal fedjük le. Ha a kályha mögött nincs lehetőségünk levegő beeresztésre az ajtó aljánál hagyott légréssel oldjuk ezt meg. A szaunakabinon belül a kályhától lehető legtávolabb, szintén egy PVC cső darab falba építésével, kiszellőztető nyílásra lesz szükségünk az optimális levegőáramlás eléréséhez. Ezt a nyílást zárhatóvá kell tennünk egy szabályozható szellőző gomba használatával. A szellőző a felfűtés ideje alatt legyen zárva, a szaunázás megkezdésével a szellőzőt résnyire nyissuk ki.

6. Belső lambéria burkolat építése

A kabin belső lambériázásához mindenképp szauna lambériát használjunk. A rönk legnemesebb részéből vágott, hosszú nútos, gyantamentes anyag, párás-nedves környezetben is hosszú ideig szép marad, nem fog elvetemedni, megteknősödni vagy szétnyílni. Ha valami extrát szeretne, tekintse meg csomómentes ill. trópusi fa lambéria ajánlatunkat. Szaunába hagyományos lambériát használni drága, az állandó hő és páratartalom változásnak köszönhetően a kabin újra burkolása rövid idő elteltével aktuálissá válik. A lambériák rögzítéséhez mindenképp rozsdamentes megoldást válasszunk, a legjobb, ha horganyzott lambéria rögzítő kapcsokat használunk, a kapcsok használata dilatációt enged az anyagnak, egyszerű a használata, mindemellett a lambéria felületén nem látható. Ha elkészült a belső lambéria burkolat rögzítsük a szaunakályhát a helyére. Amennyiben infrakabint építünk a fali sugárzókat sülyeszük a lambéria burkolat alá, a sarok sugárzók a lambéria falon kívülre kerülnek, ne aggódjunk rendkívül esztétikus a kialakításuk. Ne feledje el leföldelni az infrasugárzókat. Amikor itt tartunk, nemsokára kész a szaunánk.

7. Padszerkezet kialakítása

A padszerkezet kialakításakor a következőkre ügyeljünk: Az épített padon ülni esetleg feküdni is kényelmes legyen, amennyiben elegendő hely áll rendelkezésünkre mindenképp kétszintes padozatot alakítsunk ki, más-más magasságban más hőmérsékleten tudjuk majd élvezni szaunánkat. Az alsó pad magassága általában 50 cm a felsőé 100. Egy L alakú padszerkezet nagyon jól mutat és jól kihasználható vele a rendelkezésünkre álló hely. Kisseb szaunáknál helytakarékos megoldás lehet az alsó pad ki-be csúsztatható kialakítása. Padközi lezárók kialakításával magasabbra emelhetjük szaunánk esztétikai értékét. A felső padot célszerű szélesebbre kialakítani, ott fogunk feküdni. A felső pad általában 55 cm széles az alsó valamivel keskenyebb. A padok élre a kényelmünk érdekében használjunk ergonomikusan kialakított ugyanolyan anyagból készült gömbölyített élű padelemeket „gömbölyített padhomlok léceket”, mely két padléc egybe dolgozott egysége, rendkívül kényelmes és nagyon szép. A padozat anyaga rendkívül fontos. Erre a célra fenyő kevéssé alkalmas, hamar, magas hőmérsékletre melegszik, a bennlévő esetleges csomók szinte sütnek, gyantatáskák kicsattanhatnak és bőrünkhöz ragadnak, inkább lábrácsnak való anyag. Az Afrikából származó Abachi trópusifából készült padléc ezzel szemben szivacsos szerkezetéből adódóan rendkívül rossz hővezető, magas hőmérséklet ellenére is hűvös marad, abszolút csomómentes, jól bírja a szélsőséges körülményeket, könnyű vele dolgozni, esztétikai értéke, pedig párját ritkítja, gyönyörű padszerkezet építhető belőle. Ha ez is elkészült, már tényleg nincs sok hátra.

8. Tartozékok

A lámpaárnyékolót valamelyik sarokba célszerű elhelyezni, figyelmet fordítva arra, hogy ne zavarja az alatta lévő padon szaunázó fejét falnak dőléskor. A lámpaárnyékoló alatt legjobb, ha speciális szauna lámpatestet használunk, ez víz és páramentesen záródik, érintésvédelmi szempontból teljesen biztonságos. Szaunánkat a következő szaunatartozékokkal, felszerelésekkel szerelhetjük fel: homokóra, hő és páratartalom mérő műszer, szauna dézsa, szauna felöntő kanál, aromaterápiás eszközök melyekkel hosszantartó szabályozható illata anyagkibocsátást érhetünk el.

Ezzel elkészült szauna kabinunk.


Ne feledje, nálunk mindent megtalál, amire egy szauna építése során szüksége lehet. Ötleteket gyűjthet, szaktanácsot kérhet, beszerezheti a szükséges építőanyagokat, tartozékokat, mindent, ami egy Finn Szauna, egy Infrakabin vagy esetleg egy Kombikabin kivitelezéséhez szükséges lehet. Kellemes időtöltés, kikapcsolódás és végül a jutalom egy olyan szauna melyet Ön álmodott meg, GYÁRI ÁRON!

Ha további kérdése adódna, tegye fel bátran: info@skandinavfatelep.hu       06 1-290-0487

Jó munkát és jó szaunázást

A Skandináv Fatelep csapat

Segíthetünk?

Helpdesk
Telefon

Kérjen visszahívást!

Kérjük, adja meg telefonszámát és a kérdéses termékkört, és a megfelelő kollégánk visszahívja önt!

    E-mail

    Írjon nekünk

    Kérjük, adja meg adatait és kollégánk megkeresi kérdésével, észrevételével kapcsolatban!