A nútféderes OSB lap jelentése, előnyei és tulajdonságai 


Az OSB lapok irányított szálelrendezésű lemezek, melyek neve az angol “oriented strand board” kifejezésből származik.

A nútféderes OSB lap jelentése, előnyei és tulajdonságai

A kirobbanó népszerűségnek örvendő faanyagot kedvező műszaki tulajdonságai, gazdaságos ára és könnyű felhasználhatósága miatt számos területen használják. Így például az építészet, belsőépítészet, bútorkészítés, sőt még a dekoráció készítésben is jó hasznát veszik. Cikkünkben az építőanyag egy speciális változatát, az úgynevezett nútféderes OSB lapot vesszük górcső alá. Részletesen bemutatjuk, miben tér el a hagyományos irányított szálelrendezésű lemezektől, milyen előnyei vannak és mikor érdemes használni. 

Az OSB lap típusai

Mielőtt rátérnénk a nútféderes OSB lapok bemutatására, érdemes röviden szót ejteni az építőanyag különböző típusairól. Alapvetően négy kategóriába lehet az irányított szálelrendezésű lemezeket sorolni tulajdonságaik alapján.

  • OSB 1: Az OSB 1 kategóriába tartozó faanyag csekély nedválló és szilárdságú, így nem alkalmas szerkezeti elemek elkészítésére. Azonban kiváló választás lehet belsőépítészeti megoldásokhoz és bútorokhoz.
  • OSB 2: Nagyobb szilárdságú és a jobb nedvtűrő képességű anyagot keres? Padlók, válaszfalak és kisebb terhelésnek kitett tartószerkezeteket szeretne építeni? Akkor az OSB 2 tökéletes választást jelent!
  • OSB 3: Kérdésen kívüli, hogy az OSB 3 a leggyakoribb választás, amelyet akár kültéren is lehetséges használni speciális impregnáltságának köszönhetően. A tartós, ellenálló faanyagon nem fog ki az idő vasfoga, nem vetemedik meg idővel.
  • OSB 4: Az OSB 4 típusú lapok vízálló, hatalmas terhelhetőségű és szilárdságú építőanyagok. Elsősorban szerkezeti elemek – például falak és tetők – építéséhez szoktál használni.

A 3. kategóriában találhatóak a hagyományos és nútféderes OSB lapok egyaránt. Hogy mit jelent pontosan az utóbbi? Mutatjuk!

Mi pontosan nútféderes OSB lap?

Most, hogy részletesen bemutattuk az típusokat, következhet a lényeg! Az nútféderes OSB lap különlegessége a horonnyal ellátott szélekben rejlik. Ez azt jelenti, hogy az oldalát csapolt alakzatban, vagyis lépcsőzetesen vágják el, így sokkal pontosabb, szinte láthatatlan illesztés érhető el. A speciális kialakításnak köszönhetően a kötések fedésben vannak, így szinte észrevehetetlen az illesztés. Ez különösen előnyös olyan helyeken, ahol az OSB lapok láthatóak és az esztétikai szempontok extrán fontosak.

Melyek a nútféderes OSB lap előnyei?

Pontos illesztés

Legfontosabb előnyük, hogy tökéletesen egymásba csúsztathatóak, így tökéletesen pontos illesztést tesznek lehetővé. A nútféderes OSB lapokkal teljesen elkerülheti a zavaró, több milliméteres réseket.

Esztétikus megjelenés

Mivel a nútok egymásba illeszthetőek, így sokkal esztétikusabb megjelenést nyújtanak a nútféderes OSB lapok a hagyományos megoldásnál. Tökéletes választást jelentenek padlók és egyéb látszó felületek esetén.

Kiváló szigetelő képesség

A résmentes illeszkedésnek köszönhetően növekedhet az építmény hőtartó képessége. Ez különösen fontos lehet műhelyek, kerti fészerek és egyéb falazatok építésekor. A megfelelő szigetelések két rétegben kiváló hőszigetelést nyújtanak.

Vízállóság

A nútféderes OSB lapok speciális víztaszító réteggel rendelkeznek, így akár kültéren is használhatóak. Az impregnálásnak köszönhetően hosszú távon megőrzik állagukat még a magas páratartalmú környezetben is.

Szilárdság

Nagy teherbírású, szilárd és sokoldalú faanyagot keres? Akkor döntsön az nútféderes OSB lapok mellett, melyek magas terhelés mellett sem vetemednek meg!

A nútféderes OSB lemezek esztétikus megjelenést nyújtanak.

Gyakori kérdések és válaszok

Mi a nútféderes jelentése?

A nútféderes jelentése horonycsappal ellátott. A speciális asztalos szakkifejezés az OSB lapok esetében azt jelenti, hogy szélüket nem síkban vágják el, hanem lépcsőzetes elrendezéssel. Ez sokkal pontosabb illeszkedést tesz lehetővé.

Létezik nútféderes deszka is?

Igen, természetesen elérhető nútféderes deszka is, amelyek hasonlóan a fent bemutatott lapokhoz, horonnyal ellátott szélekkel rendelkeznek.

Mi az a nútféderes hajópadló?

A nútféderes hajópadló olyan speciális burkolóanyag, mely oldalán egyedi kialakítású horonycsap található. A speciális széleknek köszönhetően alig láthatóak az illesztések.

Egyszerűbb a nútféderes OSB lerakása?

A nútféderes OSB lerakása nagyobb precizitást igényel, azonban a pontos beállítást követően nem csúszik el.

Skandináv Fatelep: prémium minőségű faanyag, elérhető áron

A Skandináv Fatelep több, mint 20 éve kínálja a skandináv államokból származó, magas minőségű faanyagok széles választékát. Tapasztalt kollégáink készséggel segítenek megtalálni az igényeinek megfelelő faanyagokat. Tekintse meg kiváló árú, prémium termékkínálatunk!

Tekintse meg termékeinket!

Segíthetünk?

Helpdesk
Telefon

Kérjen visszahívást!

Kérjük, adja meg telefonszámát és a kérdéses termékkört, és a megfelelő kollégánk visszahívja önt!

    E-mail

    Írjon nekünk

    Kérjük, adja meg adatait és kollégánk megkeresi kérdésével, észrevételével kapcsolatban!