Bitumenes zsindely felrakása házilag: részletes útmutató


A bitumenes zsindely felrakása akár házilag is elvégezhető feladat.

Ahhoz, hogy a végeredmény esztétikus és tartós legyen, elengedhetetlenül fontos a megfelelő minőségű alapanyag használata és a szakszerű munka. Ebben a részletes útmutatóban összefoglaltuk az összes tudnivalót!

Miért érdemes a bitumenes zsindely mellett dönteni?

Nem véletlen, hogy a bitumenes zsindely a legnépszerűbb tetőfedő anyagok egyike. A könnyen rögzíthető, gazdaságos árú építőanyag mellett számos meggyőző érv szól. A következőkben ezeket foglaltuk össze!

Széles színválaszték

Egyedi esztétikai igényei vannak? A megszokott vörös tetőcserép helyett élénk színeket keres? Jó hírünk van, hiszen a bitumenes zsindely számos méretben, színben és texturában elérhető, így garantáltan megtalálhatja az igényeinek megfelelő darabot.

Könnyű és gyors rögzítés

A bitumenes zsindely felrakása egyszerű és gyors feladat, amely megfelelő előkészület esetén akár szakember segítsége nélkül is elvégezhető. Használatával jelentős idő- és pénzmegtakarítás eszközölhető, így a pénzügyileg tudatos otthon tulajdonosok gyakori választása. Ráadásul relatív alacsony dőlésszögű és formájú tetőszerkezetre felszerelhető – így valódi tetőfedési jolly joker.

Gazdaságos ár

Szeretné csökkenteni a lakásépítés vagy felújítás költségeit minőségbeli kompromisszum nélkül? A bitumenes zsindely szignifikánsan alacsonyabb, mint az alternatív tetőfedő anyagoké, így akár több százezer forinttal több maradhat a költségvetésben.

Időtálló anyag

Kevés olyan időtálló anyag van, mint a bitumenes zsindely, amely hosszú éveken keresztül képes oltalmat nyújtani a tetőszerkezetnek. Külön kiemelendő előny, hogy az erős UV sugárzás, havazás és esőzés ellenére is képes hosszú távon fenntartani színét és állagát, így otthona soká megőrizheti pompáját.

Bitumenes zsindely felrakása házilag

Nem kérdés, hogy a Bitumenes zsindely felrakása saját kezűleg is elvégezhető. Azonban az alapos tervezés, felkészülés és precíz munka kritikusan fontos. Kövesse az alábbi tippeket a legjobb eredmény eléréséhez!

1. Lépés: Tervezés

Mint minden barkácsfeladat, így a bitumenes zsindely felrakása is tervezéssel kezdődik. Szükséges meghatározni a tetőfedő anyag színét és méretét. Ez utóbbihoz a következőt javasoljuk:

 1. Mérje meg a tető hosszát és szélességét!
 2. Szorozza meg a két értéket – az így kapott szám jelenti a tető alapterületét!
 3. Mivel a rögzítés során keletkezhet selejt, így érdemes 10%-kal több anyagot vásárolni! Ehhez szorozza meg az alapterületet 1,1-el!

Példa konkrét számokkal:

 • Tető hossz: 20 méter
 • Tetőszélesség: 15 méter
 • Tető alapterület számítása: 20 méter * 15 méter = 300 négyzetméter
 • Extra biztonsági tartalék: 300 négyzetméter * 1,1 = 330 négyzetméter – ennyi anyagra lesz szükség a példában.

Ezt követően nincs más hátra, mint az egyéni preferenciáknak megfelelő szín kiválasztása. Termék kínálatunkban számos impozáns, népszerű szín közül válogathat!

2. Lépés: Szükséges építőanyagok és szerszámok beszerzése

Miután kész a tervezéssel, következhet az építőanyagok és szerszámok beszerzése! Hogy mi szükséges a feladathoz pontosan? Mutatjuk!

Szerszámok:

3. Lépés: Alátétlemez rögzítése

A bitumenes zsindely felrakása előtt szükséges úgynevezett alátétlemezeket rögzíteni a tetőszerkezet alsó héjához, amely általában deszka vagy OSB lap. Fontos, hogy alulról-felfelé, tetőgerinccel párhuzamosan és 10 centiméteres átlapolással rögzítse az alátétlemezeket. A legjobb eredmény érdekében érdemes a tetőszéleknél körülbelül 10 centiméteres átfedéssel rögzíteni a lemezeket. Amennyiben szeretne páracseppentő ereszlemezeket használni a vízelvezetés érdekében, ne felejtse, hogy az ereszszegélynél az alátétlemez alá szükséges helyezni.

4. Lépés: Zsindelyek méretezése

Mivel a zsindelyeket kötésben lehet felrakni, így szükséges őket méretre vágni. Ehhez használhat zsindely szikét vagy kampós kést. Ez utóbbival extra körültekintéssel érdemes bánni, mivel könnyen tovább szaladhat, amely nem csak selejtet generál, de akár személyi sérüléshez is vezethet.

Kezdésnek vágja le a tagozatokat a kezdősornál – ez látja majd el az eresz mentén az alátét szerepét. Ezt követően a további zsindely sorokat úgy szükséges méretre vágni, hogy minden sor fél tagozattal rövidebb legyen, mint az előző. Ez alól egyedül a tetőgerinc rész jelent kivételt, ott ugyanis ék formát érdemes vágni a zsindelyből.

5. Lépés: Bitumenes zsindely rögzítése szögekkel

Következhet a bitumenes zsindely felrakása vízszintes átfedéssel! Nagyon fontos, hogy a zsindely sor széle mindig az alsó sor bevágásának tetejéhez kerül. Érdemes lehet jelölő krétát vagy csapózsinórt használni a megfelelő elhelyezéshez. A zsindelyek rögzítéséhez használjon kalapácsot vagy szögbelövőt. Körülbelül 2-2,5 centiméter mélységre érdemes beverni a szövegeket ügyelve arra, hogy ne szakítsák át a tetőfedő anyagot. A megfelelő mélység eltalálása esetén a szögfeje egy síkban van a zsindellyel. Használjon bitumenes zsindelyragasztót a peremeknél a szigetelés érdekében! Végül pedig alkalmazzon dupla fedést a gerinc mentén a méretre vágott ék formájú elemekkel! Fontos, hogy a zsindelyszeg hosszúsága illeszkedjen az OSB lap vagy deszka vastagságához. A túl hosszú szög könnyen átlóghat a faanyagon.

Gyakori kérdések és válaszok

Biztonságos a bitumenes zsindely felrakása házilag?

Igen, biztonságos a bitumenes zsindely felrakása házilag. Azonban arra ügyeljen, hogy mindig megfelelő védőfelszerelést viseljen és a gyártói előírásoknak megfelelően használja a szerszámokat. Ne feledkezzen meg a védőkesztyűről, szemüvegről, sisakról és egyéb munkavédelmi eszközökről sem.

Bitumenes zsindely felrakása árak: milyen költségekkel számolhatunk, ha szakemberre bízzuk a feladatot?

A bitumenes zsindely felrakása árak – vagyis a tetőfedés munkadíjak – nagy szórást mutatnak. A pontos összeget számos faktor befolyásolhatja, általában 6-15000 forint / négyzetméter sávba esnek.

Skandináv Fatelep: kiváló minőségű faanyagok gazdaságos áron

A Skandináv Fatelepre több mint két évtizede számíthatnak a megbízható, magas minőségű építőanyagot kereső ügyfelek. Termék kínálatunkban mindent megtalál, amelyre szüksége lehet a zsindelyezéshez! Tapasztalt szakértő csapatunk pedig készséggel segít, ha elakadna a vásárlás közben. 

Termékek megtekintése!

Segíthetünk?

Helpdesk
Telefon

Kérjen visszahívást!

Kérjük, adja meg telefonszámát és a kérdéses termékkört, és a megfelelő kollégánk visszahívja önt!

  E-mail

  Írjon nekünk

  Kérjük, adja meg adatait és kollégánk megkeresi kérdésével, észrevételével kapcsolatban!