Lambéria festése gyorsan és egyszerűen


A lambéria festése új életet lehelhet az elszíneződött, szennyezett burkolatba.

Bár a folyamat egyszerű és akár barkács tapasztalat nélkül is elvégezhető, elengedhetetlen a megfelelő felkészülés. Cikkünkben részletesen bemutatjuk a lambéria festés lépéseit, a leggyakrabban előforduló hibákat és megválaszoljuk a témában felmerülő kérdéseket.

Lambéria festése lépésről-lépésre

A lambéria festése akár saját kezűleg is elvégezhető feladat, amely a megfelelő felkészüléssel egyszerűen és gyorsan elvégezhető. Segítségével újjá varázsolhatjuk az idős és megunt falburkolatot. Következzenek a lambéria festés lépései! 

1. Lépés: Szükséges eszközök beszerzése

Első lépésként javasoljuk az eszközök beszerzését, amelyekre szüksége lesz a lambéria festése során:

 • Ecset és festő henger: Válasszon a festeni kívánt lambéria felülethez használható ecsetet vagy hengert. Az alapos és hibátlan fedéshez nem szabad megfeledkezni a kisebb méretű ecsetekről sem, amelyekkel a sarkok és a mélyedések is elérhetőek.
 • Festék vagy lazúr: Lambéria felújítás során a két legnépszerűbb választást a konvencionális festékek és a lazúrok jelentik. Míg az utóbbi használata esetén a fa egyedi erezete átüt a fedőrétegen, addig az előbbi tökéletes homogén fedést biztosít. Amennyiben színes falakat szeretne, válassza a hagyományos festéket, azonban, ha fehérre akarja festeni a lambériát, akkor mindkét opció megfelelő.
 • Festő ruházat: Használjon festőruhát munka közben, így megóvhatja ruháit a makacs festékfoltoktól.
 • Festőtálca: A lambéria festése során szükség lesz festőtálcára, amely a fedőanyag szétterítésére szolgál a hengeren.
 • Festővászon és szalag: Ahhoz, hogy a festés utáni takarítási feladatok minimális időt vegyenek igénybe, érdemes festővászonnal leteríteni a járófelületet. Továbbá, javasoljuk festőszalaggal letakarítani a villanykapcsolókat, fali aljzatokat és egyéb megóvni kívánt felületeket.
 • Létra: Amennyiben magasabb falfelületek elérése is szükséges a lambéria festés során, így szüksége lesz létrára is.
 • Takarítószerek: A festés utáni nyomok eltakarításához a szükség lesz takarítószerekre, felmosóra, szivacsokra és törlőkendőkre.

Ahhoz, hogy lambéria festéshez szükséges fedőanyag mennyiségét meghatározza, kövesse az alábbi lépéseket:

 • Mérje le a festeni kívánt falfelület szélességét és magasságát!
 • A kapott értékeket szorozza össze! Például: 5 m * 2,5 m = 12,5 m2
 • Amennyiben található ablak vagy ajtó a falfelületen, ismételje meg az 1. lépést a nyílászáróra. Például: 0,5 m * 0,75 m = 0,375 m2
 • Vonja ki a fal területéből a nyílászárók területét! Például: 12,5 m2 – 0,375 m2 = 12,125 m2
 • Ezt követően tekintse meg a gyártó ajánlását a festék fedőképessége kapcsán, ezt gyakran “kiadósságnak” nevezik. Például: 15-20 m2/l.
 • Végül pedig ossza el a teljes falfelületet a kiadóssággal, így pedig megkapja a szükséges festékmennyiséget. Például: 12,125 /15  = 0.80 l. Tehát a fiktív példában szereplő fal fedéséhez körülbelül 0,8 liter festék szükséges.

2. Lépés: Előkészítés

Miután beszerezte az összes felszerelést, javasoljuk a terület előkészítését, ehhez kövesse az alábbi lépéseket:

 • Amennyiben akadályozzák a festési munkát, helyezze a bútorokat egy másik helyiségbe! Amennyiben erre nincs mód, tolja őket a szoba közepére.
 • Ezt követően terítse le a festővásznat! Ügyeljen arra, hogy a járófelület egésze legyen takarásba!
 • Majd helyezze fel a festőszalagokat a villanykapcsolók, fali aljzatok és szélek védelmére!

3. Lépés: Csiszolás (opcionális)

A csiszolásnak kettős szerepe van: egyrészt segíti a festék tapadását, másrészt eltávolítja a felület egyenlőtlenségeit. Amennyiben a csiszolás mellett dönt, mindenképp javasoljuk az excentercsiszoló használatát. Ugyanis a kézi csiszolással a nagyobb felületek elkészítése nagyon idő- és energiaigényes lehet.

Fontos megjegyezni, hogy a csiszolás nem kötelező, hiszen elérhető olyan univerzális festék, amely képes megtapadni bármely lambérián. Ezek a magas tapadású fedőanyagok akár lakkozott csiszolatlan felületre is felvihetők. Amennyiben elhagyja a csiszolást, mindenképpen takarítsa le a festendő felületet alaposan. 

4. Lépés: Festés

Ezt követően jöhet a festés, amely során törekedjen az egyenletes és hibátlan fedésre. Általában 2-3 réteg szükséges a tökéletes végeredmény eléréséhez. Minden eseteben kövesse a gyártói utasításokat, különös figyelemmel a száradási idő tekintetében. A lambéria festésénél a Milesi viaszos vékonylazúr a legjobb megoldás

5. Lépés: Takarítás

Végül pedig nem marad más hátra, mint a munkálatok után eltakarítani. Amennyiben a második lépésben kellően alapos volt, úgy a takarítás gyors és egyszerű lesz.

belteri-lamberia-festese

Gyakori kérdések és válaszok

Lehetséges a lakkozott lambéria festése csiszolás nélkül?

Igen, a lakkozott lambéria festése csiszolás nélkül is lehetséges jó tapadású, univerzális festékekkel.

Kültéri vs. beltéri lambéria festése: melyek a legfontosabb különbségek?

A folyamat egészen hasonló, azonban kültéri lambéria festése esetén mindenképpen válasszon kültéri festéket és lakkot.

Szükséges a csiszolás lakkozott lambéria festése esetén?

Nem feltétlen szükséges a csiszolás lakkozott lambéria festésekor sem. Amennyiben megfelelő tapadású, univerzális festéket használ és kellően letisztítja a falfelületet, elhagyható a csiszolás.

Ajánlott a lambéria festése krétafestékkel?

Igen, a krétafesték egy speciális akrilfesték, amely kiváló tapadással és remek fedőképeséggel rendelkezik. Így kiváló választás lambéria festéséhez is. 

Tekintse meg termékeinket!

Segíthetünk?

Helpdesk
Telefon

Kérjen visszahívást!

Kérjük, adja meg telefonszámát és a kérdéses termékkört, és a megfelelő kollégánk visszahívja önt!

  E-mail

  Írjon nekünk

  Kérjük, adja meg adatait és kollégánk megkeresi kérdésével, észrevételével kapcsolatban!