Látszó gerendás mennyezet: a parasztházak éke


A látszó gerendás mennyezet olyan belsőépítészeti megoldás, amely nem hiányozhat egyetlen modernizált parasztházból sem.

Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes parasztház felújításakor figyelni, hasznos tanácsokat adunk a gerendás mennyezet kialakításához és megválaszoljuk a témában felmerülő gyakori kérdéseket.

Mire érdemes figyelni parasztház felújítás során?

Az ingatlan hirdetéseket böngészve gyakran kedvező árú parasztházakat találhatunk távol a fővárostól. Bár a magyar népi építészet jegyeit hordó épületek magával ragadóan festenek, gyakran nyugodt környezetben találhatóak és rendszerint nagy alapterületű telken fekszenek, nem szabad megfeledkezni arról, hogy az akár több százéves épületeket általában szükséges felújítani. Összefoglaltuk azokat a felújítási feladatokat, amelyek általában szükségesek költözés előtt!

1. Tetőfelújítás

A tető olyan szerkezeti elem, amely számos funkcionális és esztétikai szerepet lát el:

  • megóvja az épületet a havazástól, esőzéstől, széltől és erős napsütéstől,
  • teherhordó funkciót lát el,
  • hőszigetelést nyújt és
  • esztétikus megjelenést biztosít.

Nem ritka parasztház felújításkor, hogy a tetőszerkezet menthetetlenül korhadt, a gerendák szuvasak, a cserepek sérültek vagy éppen a hőszigetelés korszerűtlen. Míg a kisebb hibák javíthatóak szakszerű renovációval, a komoly szerkezeti problémákat általában teljes tetőcserével lehet megoldani. Tetőépítés cikkünkből megismerheti a folyamat pontos lépéseit és költségeit.

2. Nyílászárócsere

A tetőszigetelés mellett a korszerű és modern nyílászárókkal tehetjük a legtöbbet a hőveszteség csökkentése érdekében. E két felújítási munkálattal akár 50-60%-kal csökkenthető a fűtési költség a hideg téli időszakban.

Ahhoz, hogy a parasztház megőrizhesse autentikus arculatát, fontos a megfelelő ablakok és ajtók kiválasztása. A túl modern megjelenésű nyílászárók nem illeszkednek a rusztikus, népies dizájnhoz. 

További fontos szempont, hogy a parasztházak esetén gyakran használt vályogfalak teherbírása alacsonyabb, mint a modern építőanyagoké, így nagyobb méretű nyílászáró beszerelésére szükséges statikus megerősítést elhelyezni az épületben.

3. Vízszigetelés és vízelvezetés modernizálása

A legtöbb parasztház esetén hiányos a vízszigetelés és vízelvezetés, amely fokozott korrózióhoz és súlyos esetekben akár a falazat sérüléséhez vezethet. Ennek megelőzése érdekében fontos, hogy szakember bevonásával modernizálja a ház vízszigetelési rendszerét.

4. Autentikus belsőépítészeti és lakberendezési megoldások

Ahhoz, hogy a parasztház megőrizze népes jellegét, fontos kerülni a korszak- és építészeti stílusidegen belsőépítészeti megoldásokat. A modern megjelenésű építőanyagok, korszak idegen bútorok és dekortárgyak diszharmóniát teremthetnek. Célszerű paraszt bútorokat és népművészeti tematikájú dísztárgyak választani. Az egyik legfontosabb belsőépítészeti elem a látszó gerendás mennyezet, amely egy parasztházházból sem hiányozhat.

Látszó gerendás mennyezet: rusztikus és autentikus megjelenésű belső tér parasztházakban

A látszó gerendás mennyezet vagy más néven parasztmennyezet ikonikus és összetéveszthetetlen eleme a magyar népi építészetnek. A legtöbb parasztházban a födémgerendák láthatóak, amely markánsan befolyásolja a belső tér arculatát. Természetesen a látszó gerendás mennyezetet modern épületekben is gyakran válasszák, hiszen a faanyag jól kiegészíti a modern anyagokat.

Válasszon tartós, nagy teherbírású és impozáns megjelenésű faanyagot látszó gerendás mennyezet építéshez. Kimagasló minőségű BSH ragasztott gerenda termékeink tökéletes választást jelentenek látszó felületek esetén is, mivel rétegragasztott technolóval készülnek, így nem repednek meg vagy csavarodnak el.

látszó gerendás mennyezet

Gyakori kérdések és válaszok

A gerendás mennyezet modern otthonokban is jól mutat?

Természetesen, számos ultramodern épületben található gerendás mennyezet. A természetes megjelenésű, barátságos fa gerenda éles kontrasztot teremt az üveg és fém anyagok steril és rideg érzetével szemben. Így a gerendás mennyezet képes egyensúlyt teremteni a modern, minimalista belső terekben is.

Mennyibe kerül a gerendás mennyezet építése?

A gerendás mennyezet építése során a felmerülő költségek két kategóriába oszthatóak: anyagköltség és munkadíj. Az előbbi költségtétel becslésében segíthet aktuális áraink megtekintése és a fűrészáru kalkulátor használata. Ahhoz, hogy a munkadíjat megbecsülje, javasoljuk több generálkivitelező felkeresését és árajánlat kérését. Így garantáltan a legjobb ajánlatot választhatja.

Hogy fest a nappaliban a gerendás mennyezet? Milyen otthonokban jó választás?

A faanyagból készült belsőépítészeti megoldások: térelválasztók, dekorelemek vagy akár szerkezeti elemek barátságos, otthonos és hívogató atmoszférát biztosítanak. Természetesen az anyagkezelés, festés és faanyag típusa befolyásolhatja az enteriőr végső megjelenését. Amennyiben kétségei vannak afelől, hogy festene a nappaliban a gerendás mennyezet, kérje belsőépítész segítségét a döntés meghozásában.

Milyen az ideális gerendás mennyezeti lámpa?

Több tucat gerendás mennyezeti lámpa érhető el, így a döntés nem könnyű. Javasoljuk, hogy keressen olyan világítótestet, amely egyszerre képes a helyiség megvilágítására és közben illeszkedik a belső tér dizájnjához.

Skandináv fatelep: prémium minőségű faanyag látszó gerendás mennyezet építéshez

Látszó gerendás mennyezet építés vagy felújítás előtt áll? Akkor tekintse meg a Skandináv fatelep széles termékkínálatát, ahol garantáltan megtalálhatja az igényeinek megfelelő, kiváló minőségű faanyagot. Forduljon bizalommal szakértő csapatunkhoz, akik készséggel segítenek a tökéletes gerenda megtalálásában.

Termékek megtekintése!

Segíthetünk?

Helpdesk
Telefon

Kérjen visszahívást!

Kérjük, adja meg telefonszámát és a kérdéses termékkört, és a megfelelő kollégánk visszahívja önt!

    E-mail

    Írjon nekünk

    Kérjük, adja meg adatait és kollégánk megkeresi kérdésével, észrevételével kapcsolatban!