Fa nyílászárók karbantartása – mire érdemes odafigyelni?


Érdemes időben nekiállni a karbantartásnak, hogy sokáig élvezhessük a fa nyílászárók nyújtotta kényelmet.

A fa igen hasznos építőanyag, és könnyen tudunk vele dolgozni, valamint tartós is. Cikkünkben szót ejtünk a fából készült ablakok és ajtók ápolásáról, illetve arról, hogyan tündökölhetnek régi fényükben még nagyon sokáig.

A fából készült nyílászárók karbantartása

Mint minden szerves anyagot, a faanyagot is kezeljük, hogy ellenálljon a rothadásnak és a kártevőknek, ezért az úgynevezett általános karbantartást (amikor puha ruhával és szappanos vízzel – semmiképp sem vegyszereket tartalmazó tisztítószerrel! – megtisztítjuk a felületet) évente legalább kétszer célszerű elvégezni. Továbbá ellenőrizzük a felület bevonatát, és ha van lehetőség újrafestésre, akkor még időben, a faanyag pusztulása előtt álljunk neki ennek a műveletnek.

A vasalatok minimum évenként egyszer felülvizsgálatra szorulnak. Ilyenkor célszerű eltávolítanunk a lerakódott szennyeződést, majd ezek után újra kell kenni a mozgó alkatrészeket. Erre a célra a műszerolaj vagy a szilikonmentes kenőanyag megfelelő. Ha kell, húzzuk ismét szorosra az esetlegesen kilazult csavarokat. Az elállítódott ablakokat után tudjuk állítani, ehhez nem lesz szükségünk többre egy csavarhúzónál, azonban ilyenkor ajánlott szakemberhez fordulni segítségért. Ha a kilincsek kilazultak, ezek újbóli rögzítése vagy szükség esetén cseréje saját kezűleg is megoldható.

A gumitömítéseket is tartsuk tisztán, illetve az öregedést elkerülendő legalább évente kétszer, glicerines ruhával vagy más gumiápolóval szükséges áttörölni őket. Arra figyeljünk oda, hogy a gumitömítés részeibe ne jusson víz, vagyis a vízelvezető részt szintén át kell nézni.

A későbbiekben segíthetünk magunknak azzal, ha már a fa nyílászárók vásárlásakor tájékozódunk azok gondozásáról. Tehát már a kezdetektől figyeljünk oda erre, mert a későbbiekben a termék sérülése a garancia elvesztését jelentheti. A bejárati ajtó esetében különösen fontos, hogy jól ápoljuk, mert ez amellett, hogy gyakran használjuk, kiváló hő- és hangszigetelő is. Ráadásul kevésbé szükséges cserélni, mint az ablakot. A beltéri vagy erkélyajtót ugyanúgy célszerű gondozni, csak ezekre kevésbé hat az időjárás.

Hogyan tisztítsuk meg a fát?

A tavaszi vagy nyári hónapokban végezzük el a rendszeres éves karbantartást.

– Enyhe mosáshoz vegyünk igénybe puha ruhát és mosogatószeres vizet vagy sima vizet. Ez segít eltávolítani a port, rovarokat és egyéb szennyeződéseket, amelyek hozzájárulnak a gombák szaporodásához.

– Alkalmazzunk enyhe mosószeres oldatot, és mindig alaposan öblítsük le, amikor végeztünk.

– Ha ablaktáblákat tisztítunk, győződjünk meg arról, hogy az üvegtisztító nem került a favázakra.

– Ha külső faanyagot tisztítunk, ebben az esetben ne érje víz az egész felületet, vagy puha szivaccsal töröljük át. Vigyázzunk arra, hogy a fafelszín ne legyen karcos.

Mikor ajánlott festeni?

Gondoljuk végig, hogy mennyire értünk az ilyen fafelületek bevonásához. Ha nem, akkor érdemes szakember tanácsát kérni, mert sajnos a laikus munka sok sérülést okozhat a nyílászáróban.

A három rétegű fatermék élettartama általában 5–6 év. Ez az időkeret azonban lerövidülhet, ha a fa ki van téve az időjárás viszontagságainak, nem beszélve a ritkább karbantartásról.

Asztalosmunkák festése

Újrabevonás esetén a legjobb, ha két réteget alkalmazunk. Mindig a festékgyártók útmutatásainak és ajánlásainak megfelelően szükségszerű eljárni, és fontos, hogy jó minőségű kefével dolgozzunk.

– Tisztítsuk meg a faanyagot a fentiek szerint.

– Óvatosan dörzsöljük le a meglévő festéket vagy foltot finom minőségű csiszolópapírral.

– Távolítsuk el a port és a törmeléket nedves ruhával, és hagyjuk, hogy a felület alaposan megszáradjon.

– Vigyük fel a festéket a felületre, ügyelve arra, hogy ne kerüljön a vas és egyéb alkatrészekre.

– Hagyjuk teljesen megszáradni, majd vigyünk fel egy második réteget.

Mi a teendő, ha megsérül a fa?

Amikor azt vesszük észre, hogy a fából készült nyílászáróink megsérültek, vagy korhadni kezdenek, akkor ezt azonnal kezeljük, és javítsuk ki a sérült részeket! Nézzük, mit tehetünk ilyenkor:

– A felületet alaposan meg kell tisztítani.

– Távolítsuk el a felületi sérüléseket könnyű csiszolópapírral, követve a szemcsés vonalat.

– Nedves ruhával töröljük le az összes port és törmeléket, majd hagyjuk megszáradni.

– Szükség esetén fakitöltő anyaggal (pl.: Wood Filler, Minwax, Elmer’s vagy Bondo Home) Solutions lehet helyrehozni a károkat. Fontos, hogy ez az anyag fehér legyen, vagy világosabb árnyalatú a meglévő fa színénél, és legyen ráírva, hogy „festhető”. Ez segít a sima felület kialakításában. Ne feledjük! A töltőanyagot csak a karcolások felületes javítására szabad használni, semmiképp ne próbálkozzunk vele olyan károk esetén, amelyek cserét igényelnek.

– Fessük le a felületet, majd célszerű újrabevonás előtt száradni hagyni.

Zsanérok, zárak, fogantyúk, üvegek: ezeket is ápolni kell!

Zsanérok és zárak

Természetesen nem csak az ablakok és ajtók faanyagának jár a gondoskodás és odafigyelés. A mozgó alkatrészeket is ápoljuk!

* Ajtózsanérok – Időnként célszerű megolajozni őket.

Használjunk kis mennyiségű kenőolajat, hogy szükség esetén elősegítsük a zár korrekt működését.

* Ajtófogantyúk / lemezek – Tisztításukhoz alkalmazzunk puha ruhát, és érdemes kerülni a súrolószereket.

Említést kell tennünk még a fából készült nyílászárók üvegszerkezetének ápolásáról. A kezelésük egyszerű, csak arra vigyázzunk, hogy az ajtóba vagy ablakba beépített üveget ne karcoljuk meg. Ha repedésre leszünk figyelmesek, és ezt a hibát nem mi okoztuk, akkor kérjük szakember tanácsát, mielőtt a tisztításnak nekikezdünk.

A fa szakszerű ápolása meghosszabbítja az ablakaink vagy ajtónk életét

A szakemberek azt mondják, hogy az ablakok 90%-a javítható, viszont csak abban az esetben, ha mi magunk nem próbáljuk megjavítani a hibát. Inkább forduljunk szakértőhöz, nehogy tényleg az enyészeté legyen a nyílászáró. Továbbá, ha betartjuk a fenti szabályokat, akkor a fából készült ablak vagy ajtó eredeti formájában sokáig tartós lesz, és nem kell majd amiatt főnie a fejünknek, hogy csukott ablaknál például mozog a függöny, azaz baj van a szigeteléssel. Amennyiben tanácstalan, hogyan fogjon neki, kérje szakértőnk segítségét!

Segíthetünk?

Helpdesk
Telefon

Kérjen visszahívást!

Kérjük, adja meg telefonszámát és a kérdéses termékkört, és a megfelelő kollégánk visszahívja önt!

    E-mail

    Írjon nekünk

    Kérjük, adja meg adatait és kollégánk megkeresi kérdésével, észrevételével kapcsolatban!