OSB lap festése kültérre és beltérre szakszerűen


Az OSB lapok, vagy más néven irányított szálelrendezésű lemezek, töretlen népszerűsége nem véletlen.

Sokoldalúan használhatóak, időtállóak, nagy teherbírásúak és remek nedválló képességekkel rendelkeznek. Az OSB lapokat gyakran használják bel- és kültéri falak építéséhez, de vajon hogyan varázsolhatunk a jellegzetes fából esztétikus, színes falakat? A válasz egyszerű: festéssel! Útmutatónkban az OSB lap festését mutatjuk be lépésről-lépésre! 

Miért olyan népszerű az OSB lap?

Legyen szó bútorkészítésről, belsőépítészetről, szerkezeti elemek kialakításáról vagy burkolásról, az OSB lap kiváló választást jelent. A következőkben bemutatjuk, miért az egyik legnépszerűbb építőanyag az irányított szálelrendezésű lemez!

Kedvező ár

Az elmúlt időszakban igen sokat emelkedtek az építőanyag árak, így érthető, ha egy felújítási vagy építkezési projekt során igyekszik a legjobb ár-érték arányú opciókat felkutatni. Az OSB lapok segítségével minőségbeli kompromisszum nélkül redukálhatja az anyagköltségeket. Válassza a kedvező árú és magas minőségű terméket!

Szilárdság

Az OSB 3  besorolású építőanyagok kiemelkedő teherbíró képességgel rendelkeznek és akár könnyűszerkezetes házak építéséhez is használhatóak. Az időtálló és szilárd faanyag évek elteltével sem vetemedik meg.

Nedválló képesség

Kültéri alkalmazáshoz keres faanyagot? Magas páratartalmú környezetbe, például egy otthoni edzőterembe, szeretne fa burkolóanyagot keresni? Jó hírünk van, hiszen az impregnált OSB 3 és 4 lapok kiemelkedő nedvállóságúak és akár kültéren is használhatóak.

Sokoldalúság

Az OSB lapok népszerűségének egyik legfontosabb oka a sokoldalú felhasználhatóság. Akár hobbi barkács, aki élvezi a DIY projekteket, akár profi asztalos, aki üzleti megrendeléseket teljesít, az OSB lap jó választás lehet.

Alacsony ökológiai lábnyom

Végül pedig muszáj megemlíteni, hogy az OSB – a többi faanyaghoz hasonlóan – csekély ökológiai lábnyommal rendelkezik. Amennyiben az ökotudatos megoldások híve és fontos környezeti terhelésének csökkentése, válassza az irányított szálelrendezésű lemezeket!

A fenti listát elolvasva nem kétséges, hogy az OSB kivételes építőanyag. Azonban, hogyan varázsolhatunk az indusztriális megjelenésű felületből színes falakat? Következzen az OSB lap festése!

OSB lap festése kültérre és beltérre

Az OSB lap festése megfelelő felkészüléssel könnyen elvégezhető feladat, azonban van pár apróság, amelyről nem szabad megfeledkezni. A következőkben lépésről-lépésre bemutatjuk a folyamatot.

1. Felület előkészítés

 • Fontos, hogy az OSB lapok csiszolása kerülendő, ez ugyanis eltávolíthatja a vízvédő réteget, amely különösen problémás kültéri alkalmazás esetén.
 • Továbbá, nem szükséges alapozni sem, hiszen a felület enélkül is festhető.
 • Mielőtt belevágna a festésbe, győződjön meg arról, hogy a felület száraz és tiszta. Ellenkező esetben sokkal kisebb lesz a festék tapadási képessége.

2. Festés

 • Mivel az OSB lapok többségét impregnálják, így nehezebben szívódik a farostok közé a festék. Így nagyon fontos, hogy a megfelelő típusú festéket válassza a feladathoz.
 • Kerülendők a lazúrok, melyek fedési képessége gyakran nem elegendő az OSB lapok festéséhez. Jó választást jelenthetnek azonban a lakkbenzinnel hígítható festékek, melyek képesek egységes fedést és jó tapadást nyújtani.
 • Minimum két réteg használata javasolt a tökéletes fedés érdekében!

3. Lakk

 • OSB lap festése kültérre? Ez esetben kihagyhatatlan lépés a lakkozás, amely védelmet nyújt az erős UV-sugarakkal szemben.
 • Válasszon erős ultraibolya sugárzás elleni védelmet biztosító poliuretán lakkot!
 • Minden esetben kövesse a gyártói előírásokat a lakk felvitelekor! A pontos instrukciók termékenként eltérhetnek.
Az OSB lap festése akár saját kezűleg is elvégezhető.

Gyakori kérdések és válaszok

Elérhető speciális OSB festék?

Nem gyártanak speciális OSB festékeket, azonban a lakkbenzinnel hígítható festékek kiváló választást jelentenek.

Lehetséges az OSB lap festése zománcfestékkel?

Igen, az OSB lap festése zománcfestékkel is lehetséges. A megfelelő fedés érdekében javasolt minimum két réteget használni, illetve ne feledkezzen meg a lakkról sem kültéri festés esetén.

OSB lemez festése: hány réteget érdemes használni?

A vízlepergető réteg hatására az OSB lemezek rostjaiba nehézkesen hatol be a festék. Így általában 2-3 réteg festékre van szükség a tökéletes eredmény érdekében.

Skandináv Fatelep: prémium minőségű faanyag, elérhető áron

A Skandináv Fatelep több mint két évtizede szolgálja ki vevőit prémium minőségű faanyagokkal. Tekintse meg széles termékkínálatunkat és találja meg az igényeinek megfelelő termékeket! Amennyiben kérdése merült fel, forduljon készséges, tapasztalt szakértő csapatunkhoz, akik segítenek a megtalálni a tökéletes terméket!

Tekintse meg termékeinket!

Segíthetünk?

Helpdesk
Telefon

Kérjen visszahívást!

Kérjük, adja meg telefonszámát és a kérdéses termékkört, és a megfelelő kollégánk visszahívja önt!

  E-mail

  Írjon nekünk

  Kérjük, adja meg adatait és kollégánk megkeresi kérdésével, észrevételével kapcsolatban!