Tetőanyagok A-tól Z-ig: minden, amit tudni érdemes


Legyen szó építkezésről vagy felújításról, valódi kihívás a több tucat tetőanyag közül választani.

Cikkünkben bemutatjuk a legnépszerűbb tetőfedő anyagokat, előnyeiket, hátrányaikat és megválaszoljuk a témában felmerülő gyakori kérdéseket.

Melyek a legnépszerűbb tetőfedő anyagok?

A technológiai fejlődésnek köszönhetően a tetőfedő anyagok piacán több tucat opció közül választhatunk. A választás nem könnyű, hiszen az ár és műszaki tulajdonságok mellett, azt is szükséges figyelembe venni, hogy milyen a tetőszerkezet teherbírása és lejtési szöge. Következzenek a legelterjedtebb tetőfedő anyagok!

Beton cseréptető

A beton cseréptető természetes alapanyagokból – cementből, kvarchomokból és vízből – készül, azonban gyakran kiegészítik további színezőanyagokkal esztétikai okokból. Kiemelkedő vízálló képességgel rendelkezik magas anyagsűrűsége miatt, így képes teljesen elvezetni a csapadékot. További előny, hogy magas mechanikai igénybevehetősége miatt képes a vastag hó- és jégréteget is tolerálni. Nem szabad azonban elfeledkezni nagy önsúlyáról, amely miatt kizárólag masszív teherbírású tetőszerkezeteken használható. 

Cserepeslemez

A cserepeslemez a tetőanyagok jolly jokere, amely megtalálható társasházakon, családi házakon, garázsokon, sőt még agrár épületeken is. A modern tetőfedő anyag horganyzott acéllemezből készül és galvanizálási folyamattal extra cinkréteggel vonják be az ellenálló képesség fokozása érdekében. Kis önsúlya, tartóssága és vízálló képessége miatt népszerű választás könnyűszerzetes házak esetén. Az egyik legnagyobb negatívum a csekély hangszigetelő képesség, amely különösen zavaró zivatar vagy jégeső során. Cserepeslemez használata esetén gondoskodjon a fokozott zajvédelemről. Hangszigetelő EPS (hungarocell) vagy kőzetgyapot tetőszigeteléssel hatékonyan csökkenthető a zajszennyezés.

Fazsindely (zsindely)

A tetőzsindelyt több mint 150 éve használják az építőiparban és ez idő alatt bizonyította időtállóságát és páratlan ellenálló képességét. Az 1863-ban kifejlesztett tetőfedő anyag a lakóépületek tetőfedésének piacán a legelterjedtebb a kerámia cserepek után. Könnyű használhatósága, környezetbarát jellege, gazdaságos ára és természetes szépsége miatt a tetőzsindely gyakori választás új házak esetén. Építészek gyakran választanak zsindelyt a meredek, lejtős tetőszerkezeteken, mivel az anyag kiválóan alkalmazkodik a körülményekhez. További előnyt jelent, hogy viszonylag kevés karbantartást igényel és számtalan színben elérhető. Szerencsére hazánkban nincsenek tornádók, azonban fontos megemlíteni, hogy a zsindelytetők hajlamosabbak a szélkárra. Így az extrém erős vihar veszélyt jelenthet a zsindelytető épségére.

Kerámia cseréptető

A több száz színben és méretben elérhető kerámia cseréptető akár meredek dőlésszögű tetőkön is alkalmazható és segítségével könnyedén kialakíthatóak akár komplex tetőszerkezetek is. Kedvező árszabása, tartóssága, fagy és tűzállósága mellett, a könnyű javíthatóság miatt a tetőanyagok egyik legnépszerűbbike. Javasoljuk, hogy kizárólag modern impregnáló réteggel bevont kerámia cseréptetőt válasszon, hiszen védőréteg nélkül az anyag nedvszívó képessége magas. Az esővizet és olvad havat magába szívó tetőszerkezet tömege jelentősen megnő, amely nagy terhelést róhat a tetőszerkezetre.

Palatető

A korszerű palatetők számos méretben és színben elérhetőek. Gyakran látni őket gazdasági épületeken, garázsokon és lakóépületeken egyaránt. Hosszú élettartamuk, tartósságuk és tűzállóságuk miatt a mai napig sokan döntenek használatuk mellett. Az építőanyag súlya magas és nehéz vele dolgozni, így a palatetővel fedett tetőszerkezetek kialakítása több időt vesz igénybe. További hátrányt jelent, hogy a csere és pótlás nehézkes lehet, mivel sokszor lehetetlen tökéletesen illeszkedő építőanyagot találni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az anyag törékeny, így a tetőn végzett munka kizárólag fokozott odafigyelés mellett folytatható.

Trapézlemez

A trapézlemez egy igazán sokoldalú építőanyag, melyet egyaránt használnak homlokzati burkolatként és tetőfedő anyagként is. Kedvező ára és könnyű felszerelhetősége miatt népszerű választás garázsokon, nyitott tárolókon, gyárcsarnokok és mezőgazdasági épületeken. Főleg esztétikai okok mellett lakóépületeken nem szokás trapézlemezeket használni tetőburkoláshoz.

A fa tetőfedő anyagok számos előnnyel rendelkeznek.

Miért érdemes a fa tetőanyagok mellett dönteni?

Fontolgatja a fa tetőanyagok használatát? Számos érv szól az impozáns megjelenésű és környezetbarát zsindely mellett. Következzenek a legfontosabbak!

 • Nincs szükség kiegészítőkre: Olyan tetőfedési megoldást keres, amely rögzítése nem igényel speciális kiegészítőket? Akkor válassza a zsindelyt, amely a szellőzőnél, kéményeknél, sőt még a széleknél sem igényel speciális kiegészítőket!
 • Kiváló tűzvédelem: Tart attól, hogy a faanyag gyúlékony? Jó hírünk van: a prémium minőségű zsindely A osztályú tűzvédelmi tulajdonsággal rendelkezik.
 • Kedvező ár: A zsindely mellett szól az is, hogy gazdaságos áron beszerezhető, így használatával csökkenthető az építőanyag ráfordítás. 
 • Környezetbarát és természetes: Olyan építőanyagot keres, mely előállítása minimális környezeti terheléssel járt? Akkor döntsön a természetes anyagokból készült zsindely mellett!
 • Egyszerű javítás: Zsindely választása esetén a tetőfedés és javítási feladatok egyszerűek és gyorsak. Ez jelentősen lerövidíti a lakásépítést vagy felújítást.
 • Széles választék: Több tucat színben és méretben elérhetőek, így garantáltan megtalálja az egyéni ízlésének megfelelő darabot.
 • Minimális karbantartás: Szemben egyéb tetőfedő anyagokkal, a zsindely minimális karbantartást igényel.

Skandináv fatelep: prémium minőség elérhető áron

Amennyiben tető felújítás vagy építés előtt áll és kivételes minőségű fa tetőanyagokat keres, tekintse meg termékkínálatunkat. Több mint két évtizede kínáljuk a skandináv államokból érkező prémium faanyagokat vásárlóinknak, így tapasztalt csapatunk bármely kérdését készségesen megválaszolja.

Tekintse meg zsindely termékeinket!

Segíthetünk?

Helpdesk
Telefon

Kérjen visszahívást!

Kérjük, adja meg telefonszámát és a kérdéses termékkört, és a megfelelő kollégánk visszahívja önt!

  E-mail

  Írjon nekünk

  Kérjük, adja meg adatait és kollégánk megkeresi kérdésével, észrevételével kapcsolatban!