Mi az a talpszelemen és mit érdemes róla tudni?


Építkezés és felújítás során laikusként sok új kifejezéssel találkozhatunk, ilyen lehet a talpszelemen is.

Mit jelent pontosan? Milyen feladatokat lát el és miért fontos a tetőszerkezet stabilitásához? Cikkünkben bemutatunk mindent, amit tudni érdemes a témában!

Mi pontosan a szelemen?

Mielőtt megválaszolnák a bevezetőben feltett kérdéseket, érdemes röviden körbejárni az alapokat. Legyen szó tetőépítésről vagy felújításról, egészen biztos, hogy a szakemberektől hallani fogja a szelemen kifejezést, amely a szarufákat alátámasztó gerenda. A fedélszerkezet egyik kritikus fontosságú eleme, mely nevét vélhetőleg a szelemény szóból kapta, melynek jelentése gerenda.

Melyek a szelemen típusai?

A szelemen elengedhetetlen szerepet játszik a szarufák alátámasztásában és a tetőszerkezet stabilitásának biztosításában. Több szempont alapján kategorizálhatóak, a gerendaállás alapján beszélhetünk a következő altípusokról.

Gerenda pozíciója szerint

A Széchenyi István Egyetem tetőszerkezetekről szóló oktatóanyaga alapján megkülönböztethetünk:

 • “Állószelemen: olyan szelemen, amelynek keresztmetszetében a hosszabb oldalak függőlegesek.
 • Dűltszelemen: olyan szelemen, amelynek keresztmetszetében a hosszabb oldalak nem függőlegesek.
 • Fekvőszelemen: olyan szelemen, amelynek keresztmetszetében a hosszabb oldalak vízszintesek.”

Funkció szerint

Szintén az egyetemi jegyzetek alapján a szelemenek szerepük alapján az alábbi három kategóriába sorolhatóak:

 • “Talpszelemen: az eresznél a szarufák alsó megtámasztását biztositó szelemen. 
 • Középszelemen vagy derékszelemen: a szarufákat a talp-és a taréjszelemenek között alátámasztó, a szaruzat lehalását megakadályozó, a fedélszék jellegét meghatározó szerepű szelemen.
 • Taréjszelemen: a szarufákat a taréj alatt alátámasztó szelemen.”

Mi a talpszelemen feladata?

A talpszelemen egy olyan tetőszerkezeti elem, mely feladata a szarufák megtámasztása alulról. A vízszintes talpszelemen gerendát a falazatra fektetve, míg a szarufákat ferdén rögzítik. A két szerkezeti elemet a talpszelemen csavar köti össze a szarufába vágott háromszögben (kármi vágás). A végeredmény egy tartós, biztonságos és időtálló tetőszerkezet.

Nehezen tudja a leírás alapján elképzelni talpszelemen pontos pozícióját? Akkor tekintse meg Dr. Németh György egyetemi docens előadásának képeit:

Gyakori kérdések és válaszok

Mi az a talpszelemen csavar?

A talpszelemen csavar kapcsolja össze a talpszelemen gerendát és a szarufát. Az úgynevezett kármi vágásnál található, amely a szarufába vágott háromszög.

Biztonságos a talpszelemen rögzítése saját kezűleg?

A talpszelemen rögzítése speciális szaktudást igényel, így kizárólag a megfelelő ismeretekkel rendelkező ács szakember végezheti el. Szigorúan tilos és akár életveszélyes a tetőszerkezetet a megfelelő képzés, ismeretek és gyakorlat hiányában saját kezűleg végezni.

Mi az a talpszelemen gerenda?

A talpszelemen gerenda egy fontos szerkezeti elem a tetőben, amely alulról támassza meg a szarufát.

Mennyibe kerül a talpszelemen gerenda?

A talpszelemen gerenda pontos összegét számos szempont befolyásolhatja, ilyen lehet például a méret és a választott fatípus. Tekintse meg aktuális árainkat!

Miért fontos a talpszelemen szigetelése?

A megfelelő hőszigetelés segít a hőveszteség csökkentésében, a fűtési költségek redukálásában, a környezeti terhelés minimalizálásában és az állapotmegőrzésben. Különösen igaz ez a födém szigetelésre, ahol akár a hő 40-50 százaléka is távozhat. Míg a tetőszigetelés sok esetben egyszerű, vannak olyan nehezen hozzáférhető helyek, ahol extra körültekintéssel szükséges eljárni. Ilyen a talpszelemen szigetelése is, ahol a fal és a tető függőleges síkja találkozik. Amennyiben nem fordít kellő figyelmet a talpszelemen szigetelésre, a tetőszerkezeti elemben kár keletkezhet idővel a jelentős hőingadozás következtében, ez pedig veszélyeztetheti a tető szerkezeti integritását.

Skandináv fatelep: prémium minőségű faanyag elérhető áron

Büszkék vagyunk arra, hogy a Skandináv fatelep több mint két évtizede kínálja vásárlóinak a legjobb minőségű faanyagokat a skandináv államokból. Böngésszen széles termékkínálatunkban és találja meg az igényeinek megfelelő építőanyagokat. Elakadt a vásárlási folyamatban? Kérdése merült fel? Nem tud döntést hozni? Tapasztalt szakértői csapatunk készséggel segít megtalálni a tökéletes építőanyagot! 

Tekintse meg termékeinket!

Segíthetünk?

Helpdesk
Telefon

Kérjen visszahívást!

Kérjük, adja meg telefonszámát és a kérdéses termékkört, és a megfelelő kollégánk visszahívja önt!

  E-mail

  Írjon nekünk

  Kérjük, adja meg adatait és kollégánk megkeresi kérdésével, észrevételével kapcsolatban!